Trenutek,
     ki zaustavi čas
Čudovita
     brunarica v naravi
Igrala
     za vaše malčke
Ribolov,
     za vas in vaše otroke
 
 
 

Komercialni ribolov

Omenili smo že, da ribnik Žeje obkrožajo trije ribniki. Pri prvem ribniku, kjer lahko lovite postrvi, poteka komercialni ribolov, medtem ko se pri drugih dveh odvija t.i. športni ribolov.

Kaj morate vedeti v zvezi s komercialnim ribolovom?

S seboj lahko prinesete palico in vabo (koruza, kruh). Če nimate svoje palice, si jo lahko sposodite tudi pri nas; izposoja posamezne palice vas bo stala 1,50 €. Vzamete vedro in količek, se postavite na prazno mesto ob ribniku in ribolov se lahko prične. Rib ni dovoljeno vračati nazaj v ribnik; vse, kar ulovite, tudi plačate.

Ko zaključite z ribolovom, nam vrnete palico, če ste si jo sposodili. Še neočiščene postrvi vam stehtamo, odštejemo akontacijo, vi pa le še doplačate razliko. Ulovljene postrvi lahko pri nas tudi očistite in pripravite za v domačo skrinjo ali hladilnik. Kilogram neočiščenih postrvi stane 8,50 €.

Namig: da bo pravi in še boljši okus, morajo postrvi v hladilniku počivati vsaj 24 ur.

Pomembno opozorilo: Lovljenje postrvi v komercialnem ribniku je dovoljeno le v obratovalnem času brunarice. Vse tatvine bomo prijavili policiji.
 
 

Pri nas ločujemo odpadke in skrbimo za čisto naravo.

Športi ribolov

Pri ostalih dveh ribnikih se odvija športni ribolov, kjer lahko ribiči ulovijo krapa, smuča, ščuko ... Pravico do ribolova v revirju Žeje imajo osebe na podlagi veljavne in pravilno izpolnjene dnevne ribolovne dovolilnice.

Ribolov je dovoljen od zore do mraka na športni način, in sicer z uporabo ene palice, enega trnka in ene vabe. Uporaba čolna ni dovoljena. Dovoljena sta talni ribolov in ribolov s plovcem. Lovite lahko z vsemi umetnimi vabami, kompostnim črvom, kruhom, sirom, testom, sadjem in drugimi vabami rastlinskega in živalskega izvora, prepovedani pa so kostni črvi in ribe. V ribnikih je dovoljen ulov ene ribe, za to pa je predpisana najmanjša mera ali ulov 30 kosov ribjega drobiža (rdečeperke in rdečeoke). Uporaba mreže shranjevalke in posode za shranjevanje rib je prepovedana! Uplenjena riba se mora vpisati v ribolovno dovolilnico takoj po ulovu. Ribolovno dovolilnico je upravičenec ribolova izkoristil, ko je uplenil dovoljeno število rib.

Najmanjše lovne mere in varstvene dobe so:

 • krap, amur 20 cm
  ni varstvene dobe
 • ščuka 50 cm
  1. 2. - 30. 4.
 • klen, linj, ploščič 30 cm
  1. 5. - 30. 6.
 • smuč 50 cm
  1. 3. - 31. 5.
 • šarenka - nima mere
  1.12. - 28. 2.
 • ribji drobiž - nima mere
  1. 4. - 30. 6.

Na zahtevo ribiškega čuvaja je ribič dolžan pokazati ribolovno dovolilnico, vabo, s katero ribari, ribolovni pribor, uplenjene ribe in vsebino ribiške torbe.
 

Evropski sklad za pomorstvo in ribištvo

Evropska komisija namenjena ESPR